در این دوران پرتلاطم که بازارها در حال حرکت هستند، فارکس نیز از این قاعده مستثنی نیست. نوسان که نرخی است که با آن قیمت یک دارایی در یک بازه زمانی افزایش یا کاهش مییابد، یکی از هیجانانگیزترین و ریسکپذیرترین ویژگیهای بازار مبادلات ارزی است.
نوسان اصطلاحی برای توصیف سطح عدم قطعیت یا ریسک موجود در حرکت قیمت یک جفت ارز در بازار فارکس است. معاملهگران فارکس از نوسان برای اندازهگیری تغییرات بالقوه قیمت در بازار استفاده میکنند که میتواند برای استراتژیهای معاملاتی آنها مفید بوده یا مضر باشد. در این مطلب دیگری از پراپ فاندد مکس به مفهوم نوسان در معاملات فارکس و نحوه تشخیص بهترین زمان معامله میپردازیم.
نوسان در فارکس چیست؟
نوسان در فارکس (Volatility) اندازهگیری فراوانی و میزان تغییرات در ارزش یک ارز است. بسته به اینکه ارزش آن چقدر از میانگین انحراف داشته باشد، یک ارز را میتوان بهعنوان نوسان زیاد یا نوسان کم توصیف کرد. درحالیکه بیشتر بازارهای مالی تحرکات روزانه را تجربه میکنند، بازارهای با نوسان بالاتر مانند فارکس سرعت و درجه تغییر بسیار بیشتری را مشاهده میکنند.
معاملهگران در مواجهه با نوسان بیشتر، ریسک معاملاتی بیشتر و فرصتهای بیشتری به دست خواهند آورد. نوسان بهعنوان شاخص سطوح ترس در بازار دیده میشوند. هنگامیکه عدم اطمینان وجود دارد، حرکات قیمت میتوانند نامنظم و غیرقابل پیش بینی شوند، زیرا حتی کوچکترین اخبار نیز میتوانند باعث حرکتهای بزرگ قیمت شوند. نمونهای از تفاوت بین یک جفت ارز ناپایدار در برابر یک جفت ارز پایدار را میتوان در نوسان قیمت مشاهده کرد. جفت ارزی که بین پنج تا 10 پیپ در نوسان است، نسبت به جفت ارزی که بین 50 تا 100 پیپ در نوسان است، نوسان کمتری دارد.
اهمیت نوسان در معاملات فارکس
نوسان در معاملات فارکس بسیار مهم است، زیرا بر سودآوری و ریسک موقعیتهای معاملهگر تأثیر میگذارد. نوسان بالا اغلب به معنای سود بالقوه بیشتر است، اما همچنین به معنای ریسک بالاتر است. از سوی دیگر، نوسان پایین ممکن است منجر به سود کمتر و حتی ریسک کمتر شود؛ بنابراین، معاملهگران باید از سطح نوسان در بازار فارکس آگاه باشند تا تصمیمات معاملاتی آگاهانه بگیرند.
نوسان همچنین بر زمان ورود و خروج تجاری تأثیر میگذارند. زمانی که بازار بهشدت دارای نوسان است، معاملهگران باید استراتژیهای خود را برای در نظر گرفتن افزایش ریسک تنظیم کنند. این مهم میتواند به معنای استفاده از سفارش حد ضرر گستردهتر برای جلوگیری از توقف در اثر تغییرات ناگهانی قیمت یا انتظار برای بازاری باثباتتر قبل از ورود به معامله باشد.
دلایل ایجاد نوسان در فارکس
نوسان ناشی از افزایش عدم اطمینان است، چه در بازار، چه در یک ارز خاص یا در سهام یک شرکت! در مورد بازار فارکس، عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند بر قیمت ارزهای اصلی آن تأثیر بگذارند که شامل موارد زیر هستند:
عوامل ژئوپلیتیکی
تصمیمات اتخاذ شده توسط دولتها و رهبران سیاسی در مورد توافقنامهها، سیاستها و قوانین تجاری میتوانند واکنشهای شدیدی را برانگیزانند. درحالیکه سطح مشخصی از نوسان در بازارها موردنیاز است، عدم اطمینان بالا و طولانیمدت (مثلاً در مورد جنگ) برای اعتماد معاملهگران و بازار خوب نیست.
جنگهای تجاری
چه روابط ایالات متحده با چین، روسیه با اکراین یا هر منطقه یا کشور دیگری، جنگهای تجاری نیز میتوانند به دلیل میلیاردها یا تریلیونها تراکنش در بازارها نوسان ایجاد کنند. به هر شکلی، ارزهای درگیر در هر جنگ تجاری در مقطعی تحت تأثیر نوسان قرار خواهند گرفت.
سیاستهای پولی
بانکهای مرکزی در سراسر جهان نقش مهمی در مدیریت جریان پول ایفا میکنند. آنها میتوانند مقدار پول در گردش را از طریق سطوح نرخ بهره تنظیم کنند. برای یک معاملهگر فارکس، آگاهی از تصمیمات هر بانک مرکزی مربوطه ضروری است و خواه فدرال رزرو ایالات متحده باشد، خواه بانک مرکزی اروپا (ECB)، بانک انگلستان (BoE)، بانک ژاپن (BoJ)، بانک کانادا (BoC) یا بانک رزرو استرالیا (ARB) باشد. هنگام انتشار تحولات مطلوب، بازارها تمایل به واکنش مطلوب دارند و بالعکس.
انواع نوسان در بازار فارکس
اصطلاح نوسان در ابتداییترین شکل خود به نوسان قیمتی اشاره دارد که داراییها تحت تأثیر آن قرار میگیرند. نوسان هر دو قیمت باز شدن و بسته شدن را برای یک دوره زمانی معین در نظر میگیرد و تفاوت بین این دو را محاسبه میکند. برخی از انواع نوسان عبارتاند از:
نوسان تاریخی
نوسان تاریخی معیاری از نوسان قیمت گذشته یک جفت ارز است. این نوسان با تجزیه و تحلیل انحراف استاندارد تغییرات قیمت در یک دوره معین (مانند سال گذشته یا ماه گذشته) محاسبه میشود. نوسان تاریخی میتوانند برای معاملهگران مفید باشند؛ زیرا سطح ریسک مرتبط با یک جفت ارز خاص را ارائه میدهد. بااینحال، توجه به این نکته مهم است که نوسان تاریخی لزوماً منعکسکننده حرکات آتی قیمت نیست.
نوسان ضمنی
نوسان ضمنی اندازهگیری نوسان مورد انتظار یک جفت ارز در آینده است که از قیمت موجود در جفت ارز حاصل میشود و میتواند برای سنجش انتظارات بازار برای تغییرات قیمت آتی مورد استفاده قرار گیرد. نوسان ضمنی میتوانند برای معاملهگران مفید باشند، زیرا بینشی را در مورد چگونگی پیشبینی بازار در حال پیشبینی تغییرات قیمت در آینده ارائه میدهند.
نوسان نسبی
نوسان نسبی اندازهگیری نوسان یک جفت ارز نسبت به نوسان کلی بازار فارکس است. با تقسیم نوسان جفت ارز بر نوسان کل بازار محاسبه میشود. نوسان نسبی میتوانند برای معاملهگران مفید باشند، زیرا این احساس را به وجود میآورند که یک جفت ارز خاص در مقایسه با بقیه بازار چقدر نوسان دارد.
تفاوت بین نوسان و ریسک در فارکس
تفاوتهای متمایز بین نوسان و ریسک وجود دارد. نوسان خارج از کنترل شماست، درحالیکه ریسک این طور نیست. با ریسک میتوانید دقیقاً تصمیم بگیرید که چقدر قادر به مدیریت هستید. بااینحال، رابطه بین نوسان و ریسک قوی است. معامله ارزهای بیثبات همیشه با ریسک همراه است، زیرا قیمتها میتوانند به شدت در هر جهت و در هر زمان حرکت کنند. این نوسان بزرگ میتواند ضرر و همچنین سود را بزرگتر کند.
یک الگوی متداول که در معاملات فارکس وجود دارد، شامل درجهای از ذهنیت گلهای است! به این معنا که معاملهگران تصمیم میگیرند در یک بازار بیثبات شانس خود را امتحان کنند. این موضوع عمدتاً تحت تأثیر این واقعیت است که معاملهگران دیگر نیز همین اقدام را انجام میدهند. در صورت سقوط بازار، معامله گران ممکن است باقیمت پایینتری بفروشند و به طور بالقوه متحمل زیانهای بزرگی شوند.
شما همیشه باید از خطرات کاملاً آگاه باشید و مزایا و معایب هر معامله را بسنجید، بهخصوص زمانی که بازاری نوسان دارد. هرگز بر اساس افکار عمومی و نحوه فعالیت معامله گران دیگر ریسک نکنید. مهم است که از قضاوت خود استفاده کنید و از استراتژی مدیریت ریسک شخصی بهره ببرید تا مطمئن شوید که با سطح ریسک شما میتواند معامله خوبی را رقم بزند.
شاخصهای نوسان بازار فارکس
هنگام معامله در فارکس با نوسان میتوانید از اندیکاتورهای مختلفی استفاده کنید. با ارزهای با نوسان کمتر، میتوانید از سطوح حمایت (Support) و مقاومت (Resistance) بهره ببرید. اینها نشان میدهند که بازار فارکس کجا بالا و پایین شده است، بنابراین میتوان از آنها برای معامله و پیشبینی حرکات بازار استفاده کرد. شما میتوانید حد ضرر خود را در اندازهای تنظیم کنید که با آن راحت هستید تا مطمئن شوید ضررهای شما روی هم انباشته نمیشوند.
لطفاً توجه داشته باشید، قرار دادن سفارشهای احتمالی لزوماً ضرر شما را به مقدار مورد انتظار محدود نمیکند، زیرا شرایط بازار ممکن است مانع از اجرای چنین سفارشهایی شود. در مورد جفت ارزهای با نوسان بالا، لازم است از تغییرات قیمت آگاه باشید، زیرا این تغییرات میتوانند نامنظم باشند. برخی از شاخصهای مهم که میتوانید برای معامله از آنها استفاده کنید، عبارتاند از:
- باندهای بولینگر
- میانگین محدوده واقعی (ATR)
نحوه اندازهگیری نوسان در معاملات فارکس
روشهای مختلفی برای اندازهگیری نوسان در معاملات فارکس وجود دارند. یکی از متداولترین آنها نشانگر میانگین محدوده واقعی (ATR) است. نشانگر میانگین محدوده واقعی، میانگین دامنه تغییرات قیمت را در یک دوره مشخص، معمولاً 14 روز اندازهگیری میکند. هر چه مقدار ATR بیشتر باشد، بازار نوسان بیشتری دارد. روش دیگر اندازهگیری نوسان، اندیکاتور باند بولینگر (Bollinger Bands) است.(برای کسب اطلاعات بیشتر در باره این اندیکتور می توانید این مقاله را مطالعه کنید.)
باند بولینگر از سه خط تشکیلشده است، یک خط وسط که میانگین متحرک را نشان میدهد و یک خط بالا و پایین که نشاندهنده دو انحراف استاندارد از میانگین متحرک است. هنگامیکه خطوط نزدیک به هم هستند، نوسان کم را نشان میدهد، درحالیکه خطوط دورتر نشاندهنده نوسان بالاتر خواهند بود.
معاملهگران همچنین میتوانند از شاخص قدرت نسبی برای سنجش نوسان آتی استفاده کنند. این شاخص ابزاری برای اندازهگیری میزان تغییرات قیمت است که نشان میدهد آیا ارز بیش از حد خرید شده یا بیش از حد فروختهشده است. شاخص قدرت نسبی بین صفر تا 100 در نوسان است. به طور سنتی این شاخص در زمانی که بالای 70 است، بیش از حد خرید و در زیر 30، بیش از حد فروش خواهد بود.
تشخیص بهترین زمان معامله در فارکس
معاملهگران روزانه تمایل دارند نوسان بالا را در بازارها ترجیح دهند، زیرا فرصتهای بیشتری برای سفتهبازی کوتاهمدت دارند. هنگامیکه تغییرات بزرگ رخ میدهند، شانس کسب سود بیشتر در مدتزمان کوتاهتری افزایش مییابد. اما ریسکها را نیز افزایش میدهد، زیرا بازار میتواند به همان سرعت علیه شما حرکت کند و سرمایه خود را از دست بدهید.
قبل از اینکه به نوسان معامله فکر کنید، اشتهای خود را برای ریسکپذیری درک کنید. اگر در سناریوهای پرخطر احساس ناراحتی میکنید، احتمالاً معامله در بازارهای نوسان برای شما مناسب نیست. اما اگر به پتانسیل بهرهمندی از تغییرات سرسامآور علاقهمند هستید، استراتژی معاملاتی مناسب و برنامه مدیریت ریسک میتواند به شما کمک کند تا از تغییرات بازار استفاده کنید.
شناسایی و ردیابی نوسانات ارزی دشوار است، زیرا نوسانات طبیعتاً غیرقابلپیشبینی هستند. اما روشهایی برای اندازهگیری نوسان وجود دارند که میتواند به معاملهگران در پیشبینی آنچه ممکن است رخ دهد، کمک کند. همانطور که قبلتر بیان کردیم، نوسانات تاریخی قبلاً اتفاق افتاده است و نوسانات ضمنی معیاری برای سنجش انتظارات معاملهگران برای آینده بر اساس قیمت آتی است.
شما میتوانید نوسانات تاریخی را در نمودارها مشاهده کنید، جایی که به وضوح میتوانید جهشهای قیمتها را ببینید. معاملهگران برای نوسانات ضمنی میتوانند از شاخص CBOE استفاده کنند که انتظارات بازار را در رابطه با نوسانات ارز اندازهگیری میکند.
نحوه معامله در بازار نوسان فارکس
اگرچه قیمت ارز بسیار سریع تغییر میکند، اما تغییرات قیمت نامنظم که معمولاً با نوسان مرتبط هستند را ندارند. بدین دلیل که فارکس یک بازار بسیار نوسان است، بنابراین به خاطر حجم بالای معاملهگرانی که مایل به خرید و فروش هستند، قیمت با افزایشهای کوچکتری تغییر میکند. اکثر ارزهای اصلی فقط در محدوده درصد کمی در یک روز معاملاتی معامله میکنند. جفت ارزهای غیراصلی نقدینگی کمتری را تجربه میکنند، به این معنی که تفاوت بین اوج و پایینترین قیمت روزانه بیشتر است. بیشترین نوسان ارز حول انتشار دادههای مهم مانند تصمیمات نرخ بهره، خردهفروشی، تورم، ارقام اشتغال و تولید صنعتی رخ میدهد.
معامله در یک بازار نوسان فارکس به رویکردی متفاوت از معامله در یک بازار باثبات نیاز دارد. معاملهگران باید برای تغییرات ناگهانی قیمت آماده باشند و استراتژیهای خود را بر اساس آن تنظیم کنند. در ادامه چند نکته برای معامله در بازارهای نوسان وجود دارند:
- استفاده از سفارشهای حد ضرر: خطر حرکت ناگهانی قیمت در یک بازار نوسان بیشتر است. اگر بازار برخلاف موقعیت معاملهگر حرکت کند، استفاده از سفارشهای حد ضرر میتواند به محدود کردن ضرر کمک کند.
- معامله با موقعیتهای کوچکتر: معامله با موقعیتهای کوچکتر میتواند به کاهش ریسک در یک بازار نوسان کمک کند. این مهم به معاملهگران اجازه میدهد تا موقعیتهای خود را بهتر مدیریت کنند و از ضررهای بزرگ جلوگیری کنند.
- استفاده از سفارشهای سود گستردهتر: پتانسیل سود بیشتر در یک بازار پر نوسان است. استفاده از سفارشها حد سود گستردهتر میتواند به ثبت حرکتهای مهمتر قیمت و به حداکثر رساندن سود کمک کند.
- استفاده از تحلیل تکنیکال: تحلیل تکنیکال میتواند به شناسایی حرکات بالقوه بازار و ایجاد نقاط ورود و خروج کمک کند. معاملهگران باید از شاخصهای فنی برای شناسایی روندها، سطوح حمایت و مقاومت و سایر سیگنالها برای اطلاع از تصمیمات معاملاتی خود استفاده کنند.
معامله ارزهای با نوسان بالا در مقابل ارزهای پایدار
با برخی از بیثباتترین جفت ارزها، معاملهگران باید منتظر نوسانات مکرر باشند. جفت ارزهای اصلی نسبت به جفت ارزهای بازارهای نوظهور ثبات بیشتری دارند. جفت ارزهای نقدی بیشتر تمایل به نوسانات کمتری دارند. برخی از بیثباتترین جفت ارزها عبارتاند از:
- USD/ZAR (دلار ایالات متحده/راند آفریقای جنوبی)
- USD/MXN (دلار ایالات متحده/پزو مکزیک)
- USD/TRY (دلار ایالات متحده/لیر ترکیه)
نوسانات AUD/JPY
AUD/JPY جفت ارز دیگری است که ازلحاظ تاریخی بیثبات در نظر گرفتهشده است. نمودار زیر حرکت قیمت دارایی را دوباره در کنار ATR نشان میدهد. بخشی که قوس دارد، تنها یک نمونه از جایی است که ATR به ارتفاعات جدیدی رسیده است، زیرا نرخ AUD/JPY بهسرعت کاهش مییابد.
کم نوسان ترین جفت ارزها در فارکس
نمونههایی از ارزهایی که به طور سنتی دارای نوسانات کم هستند، عبارتاند از:
- EUR/GBP (یورو/پوند استرلینگ)
- NZD/USD (دلار نیوزیلند/دلار ایالات متحده)
- USD/CHF (دلار ایالات متحده/فرانک سوئیس)
- EUR/USD (یورو/دلار ایالات متحده)
هنگام معامله ارزهای با نوسان بالا و پایین ممکن است از اندیکاتورهای مختلفی استفاده کنید. برای ارزهای با نوسان کمتر میتوانید از سطوح حمایت و مقاومت استفاده کنید. اینها نشان میدهند که بازار فارکس کجا حرکت کرده و کجا دوباره عقبنشینی داشته است، بنابراین میتوان با کمک به پیشبینی حرکات بازار از این دو سطوح برای معامله استفاده کرد. شما همچنین میتوانید حد ضرر خود را در سطحی تنظیم کنید که با آن راحت هستید تا مطمئن شوید ضررهای شما افزایش نمییابند.
جایگزینهای بازار برای نوسان در فارکس
اگرچه در شرایط پرتلاطمی در بازارهای سهام به سر میبریم، اما ابزارها و بازارهای خاصی وجود دارند که معمولاً باتجربهترین معاملهگران در زمانهای پرفراز و نشیب دائمی تلاش خود را در آن به کار میبرند. یکی از ریسکهای اصلی مشاهدهشده در بازار این است که تورم بالا و افزایش نرخ بهره میتواند باعث رکود شود.
نرخهای بهره بالا، دریافت اعتبار را دشوار میکنند و خدمات موجود را حتی گسترش بیشتری میبخشند و رشد اقتصادی را خفه میکنند. در یک رکود، پناهگاههای امن مانند دلار آمریکا، علاوه بر سهمهای دفاعی با ترازنامه قوی مانند آب و برق، انرژی و کالاهای مصرفی اساسی، میتوانند ثابت بمانند. لطفاً توجه داشته باشید که عملکرد گذشته نشاندهنده نتایج آینده نیست.
دلار آمریکا
دلار آمریکا ارز ذخیره جهان و واحد پول بزرگترین اقتصاد جهان است که آن را به یک ابزار قوی در بازار ارز تبدیل کرده است. اگرچه تورم ایالات متحده با سرعت مورد انتظار متوقف نمیشود، ارز ایالات متحده امروزه نوعی پناهگاه از سایر ارزهای بینالمللی است.
طلا و نقره
بهجای خرید و فروش فلزات گرانبها یا گمانهزنی در مورد قیمت آنها با استفاده از معاملات آتی، میتوانید فلزات را بدون اهرم بهعنوان یک جفت ارز بر اساس دلار معامله کنید. با توجه به اینکه طلا در طول تاریخ بهعنوان ارز مورد استفاده قرار میگرفت، جای تعجب نیست که همچنان بخشی شناختهشده بینالمللی از بازار ارز است. طلا و نقره بهعنوان داراییهای امن سنتی میتوانند در تنوع بخشیدن به سرمایهگذاریها و محافظت از شما در برابر تورم کمک کنند.
نفت
معامله نفت شامل خرید و فروش نفت برای کسب سود یا از طریق مبادله کالای فیزیکی و یا از طریق سفتهبازی در قیمت بازار آن با CFD است. بازار نفت به دلیل نوسانات ناشی از تغییرات عرضه و تقاضا بسیار محبوب است. شروع تجارت نفت در ابتدا میتواند پیچیده باشد، اما بهمرورزمان تجربه زیادی کسب خواهید کرد.
مزایای فانددمکس برای تریدرها
شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چه ویژگی باعث جذب تریدرهای زیادی به سمت فانددمکس شده و او را نسبت به رقبای خود برتری داده است در ویدیو زیر به معرفی ویژگی و مزایای پراپ فرم فانددمکس پرداخته ایم.
اگر تصمیم دارید از این مزایا استفاده کنید ابتدا حتما آموزش ثبت نام در فانددمکس رو ببیند
کلام آخر
نوسان به درجه و فراوانی حرکت قیمت در بازار فارکس اشاره دارد. این معیاری است که نشان میدهد قیمت یک جفت ارز در یک دوره زمانی مشخص چقدر نوسان میکند. نوسان بالا نشاندهنده این است که قیمت یک جفت ارز بهسرعت در حال تغییر است، درحالیکه نوسان پایین نشاندهنده ثبات نسبی قیمت است. نوسان یک عامل مهم در معاملات فارکس هستند که بر ریسک و سودآوری تأثیر میگذارند.
معاملهگران باید از میزان نوسان در بازار آگاه باشند و استراتژیهای خود را بر اساس آن تنظیم کنند. اندازهگیری نوسان را میتوان با استفاده از روشهای مختلفی مانند ATR، باندهای بولینگر و نوسان ضمنی انجام داد. معاملهگران باید از سفارشها حد ضرر استفاده کنند، با موقعیتهای کوچکتر معامله کنند، از سفارشهای سود گستردهتر استفاده کنند و از تحلیل تکنیکال برای معامله موفقیتآمیز در بازار پر نوسان فارکس بهره ببرند.
سؤالات متداول
کدام بازار فارکس بیثباتترین است؟
جفت ارزهای زیر معمولاً بیثباتترین هستند:
- AUD/GBP (دلار استرالیا/پوند استرلینگ)
- AUD/JPY (دلار استرالیا/ین ژاپن)
- AUD/USD (دلار استرالیا/دلار آمریکا)
- CAD/JPY (دلار کانادا/ین ژاپن)
- NZD/JPY (دلار نیوزیلند/ین ژاپن)
نوسانات در فارکس چه زمانی است؟
به طور معمول، بازار فارکس ایالات متحده درست پس از باز شدن بخش نیویورک در ساعت 8 صبح (EST) شروع میشود. در این زمان، نقدینگی و نوسانات احتمالاً بالا خواهد بوند، زیرا معامله گران شروع به باز کردن و بستن موقعیتهای خود بر اساس اخبار روز میکنند.
آیا نوسان بازار فارکس بیشتر از بازار سهام است؟
نوسان به درجه نوسانات قیمت یک دارایی در طول زمان اشاره دارد. بهطورکلی، بازار فارکس نسبت به بازار سهام بیثباتتر است. این مهم تا حدی بدین دلیل است که معاملهگران چقدر در بازار فارکس معامله میکنند.
2 thoughts on “نوسان در فارکس (Volatility) چیست؟ | تشخیص بهترین زمان معامله”
سلام و عرض ادب
سوالی داشتم از خدمت شما
میخواستم بدونم زمانی که بازار دارای نوسان بالایی هست باید چیکار کنیم و چه نوع استراتژی رو پیاده کنیم ؟
سلام دوست عزیز
باید استراتژیهای خود را برای در نظر گرفتن افزایش ریسک تنظیم کنید. این کار میتواند به معنای استفاده از سفارش حد ضرر گستردهتر برای جلوگیری از توقف در اثر تغییرات ناگهانی قیمت یا انتظار برای بازاری باثباتتر قبل از ورود به معامله باشد.